Samstag, 5. April 2014

Vietnam: Teacher Dinh Dang Dinh: poisoned in jail?


Lehrer Dinh Dang Dinh sammelte 3000 Unterschriften gegen das Chinesische Bauxit- Projekt und opfert damit sein Leben.

Links: Bauxite Việt Nam

Jasmin Tran - After two years and four months of being detained in the communist prison, teacher Dinh Dang Dinh passed away on 3 April 2014 due to his last-stage stomach cancer. The reason this chemistry teacher departed his life aged only fifty has been thought to be due to both extremely harsh prison conditions, and a lack of medical care. Regarding this, the police deliberately delayed providing treatment when his cancer was just in the initial stages.

During his last days on his sick bed, teacher Dinh Dang Dinh was certain that his fatal illness was 
exacerbated by the cruel Communist prison system. Teacher Dinh also suspected the possibility of poisoning whilst he was imprisoned, which could have been responsible for the entire destruction of his body.
From August to November 2012, in detention at the police prison in Daknong, teacher Dinh discovered blood when he was toileting. When he asked the prison authorities to have a medical 

examination in the hospital, not only was his request was refused but he also was beaten, and thrown back to the prison sick bay.

Video: Teacher Dinh Dang Dinh reveals incidences of poisoning and a police beating when he required a medical help in prison.
Below are his words about the possible poisoning through an interview with the Vietnamese Redemptorists’ News:

Teacher Dinh: In the prison they treated me extremely badly. But there are two things I need to 
emphasize most because my time and my health don’t allow me to talk more. First, it is about the treatment of the sick in jail. In my case, from the day they arrested me to the time I began to serve the prison term, they didn’t give me any treatment. They didn’t begin treatment in time, and they didn’t give me treatment from the very beginning of my health problems. That is critical, in demonstrating the government’s policy of violating human rights, showing its policy of torturing prisoners. This is the first thing the community must pay attention to. 


Secondly, I do not rule out the fact that I might be poisoned. I discovered a strange smell in the prison food and water. As I am a chemical engineer, I knew exactly that these chemicals are very dangerous substances for the human body. But it was quite late when I recognized the harm they had done to my body. They were the reason that my kidneys were damaged. The poisonous substance was ammonium sulphate, an ingredient they use in fertilizer. I don’t know if they did it because they didn’t know, or 
whether they did it on purpose, or whether the staff taking care of me put that substance in my water without knowing it. From the day of my discovery I didn’t drink that water. I took the water to my cell but I didn’t drink it.

Through an interview with journalist Truong Minh Duc, teacher Dinh told him how he was beaten when he requested medical and health care: 


Journalist Truong Minh Duc: Did they beat you in the detention centre or in the prison sick bay?

Teacher Dinh: That happened when I was in the detention centre (In Daknong); I fought to be sent to the hospital for a medical check. They did not let me go; they beat me instead, (after that) they threw me into the sick bay of the centre.


Journalist Truong Minh Duc: Were you beaten by a prisoner or by prison officers?

Teacher DinhPolice beat me. I asked to go to the hospital because of my bleeding. I requested to see the supervisors but they didn’t come. I then shouted out, asking to see them so I could get their permission. I knocked on their door; at last they had to open it.


After they opened the door, half way from the prison cell to the sick bay of the centre, they held me down and beat me, then threw me into the sick bay.

*


Teacher Dinh Dang Dinh’s last words will be the strongest evidence denouncing the inhumane cruelty 


of the Communist prison system. The video recording his last words will be preserved and broadcasted to stir our   human consciences.

Those responsible for leading Teacher Dinh Dang Dinh to his heartbreaking death were none other than the Vietnamese Communist government.


---
CTV Danlambao - Sau hơn 2 năm 4 tháng bị chế độ cộng sản bỏ tù, thầy giáo Đinh Đăng Định đã trút hơi thở cuối cùng vào tối ngày 3/4/2014 do bị ung thư dạ dày giai đoạn cuối. Nguyên nhân khiến người giáo viên hóa phải qua đời ở độ tuổi 50 được xác định là do chế độ lao tù khắc nghiệt, không được chăm sóc y tế kịp thời, công an trại giam cố tình trì hoãn việc chữa trị khi bệnh mới ở giai đoạn đầu...

Trong những ngày tháng cuối đời trên giường bệnh, thầy giáo Đinh Đăng Định khẳng định thủ phạm khiến thầy mắc bệnh nan y chính là chế độ lao tù cộng sản khắc nghiệt. Thầy giáo Định cũng nêu nghi vấn về việc ông bị 'đầu độc bằng hóa chất' trong tù, khiến cơ thể ông bị hủy hoại hoàn toàn. 

Trong khoảng thời gian từ tháng 8/2012 đến tháng 11/2012, lúc bị giam giữ tại trại giam công an tỉnh Đắk Nông, thầy giáo Đinh Đăng Định phát hiện đi cầu ra máu nên đã yêu cầu được đưa đi khánh bệnh tại bệnh viện. Phía trại giam không đáp ứng yêu cầu được chăm sóc y tế mà thậm chí còn cho công an đánh đập thầy rồi ném vào trạm xá trại giam.


Dưới đây là những lời kể của thầy giáo Đinh Đăng Định trong cuộc phỏng vấn của Truyền Thông Chúa Cứu Thế, nêu nghi vấn về việc bị đầu độc bằng hóa chất trong tù:

"Trong nhà tù, họ đối xử với tôi vô cùng nghiệt ngã. Nhưng có 2 điều tôi cần phải nhấn mạnh, vì thời gian và sức khỏe của tôi không cho phép để nói nhiều.

Điều thứ nhất, đó là vấn đề bệnh tật ở trong trại giam. Từ khi bị bắt cho đến khi đi thi hành án, họ không chữa trị một cách kịp thời và không chữa trị ngay từ đầu. Đây là điều báo động nguy hiểm nhất thể hiện chính sách vi phạm nhân quyền, thể hiện chính sách ngược đãi tù nhân của chế độ này. Đó là điểm thứ nhất cộng đồng cần phải lưu ý.

Điểm thứ hai: Không loại trừ những trường hợp bị đầu độc bằng hóa chất. Tôi phát hiện thấy đồ ăn, nước uống của tôi có những mùi rất lạ. Là một kỹ sư hóa, tôi biết đó là những hóa chất rất nguy hiểm đối với cơ thể. Nhưng có điều khi tôi phát hiện ra thì đối với cơ thể tôi đã hơi muộn mất rồi. 

Đấy chính là nguyên nhân, những cái chất đó làm cho tôi bị hủy hoại phần bài tiết của quả thận này. Đó là những chất mà trong hóa học người ta gọi là muối amoni sunfat – thứ là phân bón để trồng cho cây. Nhưng mà họ, không biết là cố tình hay vô tình đã đưa vào trong nguồn nước uống của tôi. Từ khi tôi phát hiện ra thì tôi đã không dùng nữa, hằng ngày tôi vẫn lấy về nhưng tôi không dùng nữa."

Trong cuộc phỏng vấn với nhà báo tự do Trương Minh Đức, thầy giáo Đinh Đăng Định kể lại việc bị công an trại giam đánh đập khi đấu tranh đòi được khám chữa bệnh:

Nhà báo Trương Minh Đức: Lúc tạm giam anh bị đánh hay khi đưa ra trại họ đánh?

Thầy giáo Đinh Đăng Định: Lúc tạm giam, tôi đấu tranh đòi đi bệnh viện, thì nó đánh tôi ở đó [Ở Đắk Nông]. Đòi đi, nó không cho đi mà nó đánh, [sau đó] nó ném tôi vài cái trạm xá của trại giam.

Nhà báo Trương Minh Đức: Lần đó, tù nhân đánh hay cán bộ đánh anh?

Thầy giáo Đinh Đăng Định: Công an đánh. Tôi đòi đi bệnh viện [do chảy máu], đòi gặp giám thị nhưng giám thị không gặp. Tôi mới la lên, gọi các anh ấy xuống để cho tôi đi. Tôi đập cửa, cuối cùng các anh ấy phải mở cửa.

Sau khi mở cửa, trên đường đi từ phòng giam tới trạm xá, có một đoạn thôi. Đến ngang đường thì họ đè tôi ra và đánh tôi ở đó, rồi ném tôi vào trạm xá.

*

Những lời nói lúc cuối đời của thầy giáo Đinh Đăng Định là bằng chứng đanh thép tố cáo sự tàn ác và phi nhân của chế độ lao tù cộng sản. Video ghi lại những lời trăn trối của thầy giáo Đinh Đăng Định sẽ tiếp tục được lưu giữ và phổ biến để đánh thức lương tri nhân loại.

Thủ phạm gây ra cái chết thương tâm của thầy giáo Đinh Đăng Định không ai khác chính là nhà cầm quyền cộng sản Việt Nam.